Tavaszünnep és Holdújév: ma van a Kínai újév első napja

Javában tart a kínaiak és más ázsiai népek legnagyobb ünnepe, a Tavaszünnep. Sok más néven ismert még, például Holdújév vagy a legismertebb talán, a Kínai újév. Az esemény több héten át tart, és ezt zárja le az újév első napja, ami a mai napra, február 12-re esett. Így hát elkezdődött a Bivaly éve.

Egy ünnep, ami olyan fontos nekik, mint nekünk a karácsony; annyira mozgóünnep, mint a húsvét; de mégis a legfőbb esemény maga a Holdújév. Ekkor összegyűlik a szűk család, nagy lakomát tartanak és együtt mulatnak. A világon minden részén élő kínai közösségek egyként vigadnak ezekben a hetekben.

Az ünnep alatt szinte minden az új évről, a megújulásról szól; egy, az előző évnél még szebb, még gazdagabb időszak várásáról. Éppen ezért mindent megtesznek, hogy az újév napján minden jól alkuljon. Ezen időszak alatt szinte mindenhol a fő szín a piros, ami a jó szerencse és a gazdagság szimbóluma. Aki például Budapesten a Kínai negyedben jár, biztosan találkozik piros-sárga lampionokkal és egyéb dekorációs elemekkel az utcákon.

Kínában az ünnepély alatt és utána is, megáll a gazdaság, mindenki utazik, hogy a szeretteivel lehessen – ami idén azt jelenti, hogy sok család nem tud úgy összegyűlni a rengeteg korlátozás miatt.

Kínai újév ételek és felvonulás

Amit továbbá nagyon szeretnek ilyenkor, az a petárdázás. A hagyomány szerint el kell űzni az oroszlánszerű szörnyeteget, aminek ez a legjobb módja, ugyanis fél a hangos zajoktól. Nagy felvonulások és tömegrendezvények a jellemzők ilyenkor – vagyis a „hagyományos”, vírusmentes időkben. Ekkor láthatók az utcákon a nagy sárkányok is, mint jelmez vagy dekorációs elem, valamint hangos dobszóval és cintányérral vonulnak fel a mulatságon.

Természetesen a kínai embereknek is megvannak a maguk babonás szokásai, mondjuk az újév első napján nem szabad takarítani vagy tisztálkodni, sőt, még az egyes családtagokkal való találkozásokat is strukturálják, nehogy balszerencséjük legyen.

Ami az ünnepi ételeket illeti, nem maradhat el a húsostáska, a tavaszi tekercs, a különböző húsok (pl. csirke, disznó vagy báránysültek), halas ételek (pl. tintahal, rákfélék) – mert ez is szerencsét hoz, továbbá lisztből készült ételek, a tofu, lágy tojás és rengetegféle zöldség kerül az asztalra. Fő szempont ilyenkor, hogy kiadós ételeket főznek, akár 10 fogásosat is, hiszen a bőséget jelképezi számukra, ami az újévre nézve fontos perspektíva. Továbbá kedvelik a minél színesebb fogásokat is.

Kifejezetten erre az alkalomra készült el néhány grafikánk is férfi típusban, amelyet alább találhattok és vásárolhattok meg (kattints a képre). A terveken különböző bivaly mintákat és motívumokat láthattok az elengedhetetlen piros színben. 

Férfi mintás pólók a Kínai újévre

Boldog új évet kívánunk a Glo-Story Hungary csapatának nevében minden Holdújévet ünneplő vásárlónknak!

(Fotók: Pinterest, Glo-Story)